despre reiki

ce este reiki?

se vorbeste si se scrie tot mai mult despre aceasta disciplina, emitandu-se diverse idei, unele foarte originale, chiar fanteziste. s-a impus prin simplitate, eficienta, rezultate si universalitate, adaptandu-se realitatilor vietii cotidiene, scopul fiind imbunatatirea vietii oamenilor. reiki este un sistem japonez de vindecare, bazat pe canalizarea prin maini a energiei universale. metoda reiki se bazeaza pe transferul energiei universale inepuizabile, cunoscuta in lume sub denumiri diferite, apartinand diferitelor civilizatii, numita `ki` in Japonia, `prana` in India, `qi` in China, `mana` in Polinezia, `orenda` in randul indienilor americani.

denumirea reiki

a fost formulata de catre Mikao Usui, prin unirea cuvintelor japoneze `rei` si `ki`. `rei` inseamna dimensiune spirituala, `suflet, `spirit` ;
`ki` inseamna , forta energetica vitala,
energie care curge prin tot ce este viu`.

explicarea kanjiului reikiame – ploaie, fertilitate, binecuvantare din cer
utsuwa – recipient, corp uman, (forma arhaica – 口口口)
巫 miko – mediator feminin intre cer si pamant


气 kigamae, yuge – eter, vid, abur
米 kome – orez, 88 (in 88 de zile dintr-un bob de orez
rezulta orezul plantat, dezvoltat, recoltat, fiert, denota
abundenta, produs final)

viata maestrului

Mikao Usui, numit Usui Sensei de catre studentii reiki din Japonia, s-a nascut in satul Taniai, Yamaga, Japonia, in 15 august, 1865. provenind din familie veche si faimoasa de samurai, a fost crescut in manastire Zendo de la 6 ani, urmandu-si studiile de liceu in Kyoto. a lucrat in domenii diverse, devenind functionar public, jurnalist, asistent social, misionar shinto, consilier in reabilitarea prizonierilor de razboi, completandu-si vocatia in functia de secretar al ministrului de externe si al comunicatiei, Shinpei Goto.

experienta reiki

aflandu-se in cautarea permanenta de a-si desavarsii conditia umana, s-a retras trei ani intr-o manastire din Kyoto, fara succes satisfacator. maestrul indrumator i-a propus o meditatie severa, prin care un student aprofundeaza notiunea mortii. prin aceasta tehnica practicantul se pregateste pentru o perioada de post si meditatie, care ia sfarsit doar cand scopul practicii a fost atins.
Usui Sensei s-a retras pe muntele Koriyama pentru meditatie si post. dupa douazeci si cateva zile, o lumina stralucitore l-a lovit în mijlocul frunţii, şi pentru un timp, şi-a pierdut cunoştinţa. validarea unei experiente spirituale este un element cheie in invatatura budista, (cum este de altfel in toate disciplinele spirituale traditionale). primul sau drum a fost la indrumatorul spiritual din manastirea in care s-a retras, unde s-au discutat doua puncte importante ale experientei: atingerea starii de satori sau starii de iluminare, si o conditie neobisnuita a palmelor, incalzirea acestora spontana si vindecarea partilor dureroase ale corpului (fie propriul, fie ale altora), dupa o perioada de atingere. daca el a atins conditia de Anjin Ryumei (stare de iluminare in terminologie japoneza), a ramas in taina lor. Usui sensei a fost un om modest, sustinand statutul de numarul doi in linia disciplinei reiki, avand profunda dorinta si certitudine, ca se vor dezvolta alte persoane mai desavarsite decat el. conditia rara dobandita a fost validata fiind un efect secundar al experientei profunde, un dar spiritual, pe care el a decis sa il impartaseasca altora.

shin shin kaizen usui reiki ryoho


astfel a fondat scoala `shin shin kaizen usui reiki ryoho`, si a deschis un centru in Harajuku, Aoyama, Tokyo pentru a preda si a practica metoda spirituala de autovindecare reiki, in aprilie, in al 11-lea an al perioadei Taisho (1922).
in septembrie, in anul al 12-lea al perioadei Taisho (1923) a avut loc un cutremur devastator, urmat de un sir de incendii, cauzand un numar foarte mare de rani de arsura. ajutorul medical a fost insuficient. Usui sensei a iesit cu practicantii intre raniti si a oferit prim ajutor prin tratamente reiki, vindecand si salvand nenumărate vieti. acesta a fost primul mare impact prin care s-a aflat eficienta tehnicii si prin care scoala s-a raspandit peste noapte prin toata tara.
in 9 martie, anul 15 al lui Taisho, adica 1926, Usui sensei lasa in urma sa instruiti 16 profesori/ maestri instruiti , si multi studenti reiki cu diferite grade. in 1927 profesorii lui i-au ridicat o piatra comemorativa, in cimitirul Jodo Su din templul Saihoji din Tokyo, in care se gasesc gravate in piatra o mare parte din aceste informatii.


principiile reiki

arta secreta a invitarii fericirii
medicamentul spiritual al tuturor bolilor
doar azi
nu te supara
nu te ingrijora
fii recunoscator
fa-ti datoria
iubeste-ti semenii

afirmatiile/ principiile reiki nu au rol de rugaciune, sau mantra.
ele sunt principii de viata, care au rol de ghidaj zilnic. este benefic sa le spunem dimineata si seara, inaintea unei terapii reiki, sau inaintea unui autotratament .