Despre Reiki

Ce este Reiki?

Se vorbește și se scrie tot mai mult despre această disciplină, emițându-se diverse idei, unele foarte originale, chiar fanteziste. S-a impus prin simplitate, eficientă, rezultate și universalitate, adaptându-se realităților vieții cotidiene, scopul fiind îmbunătățirea vieții oamenilor. Reiki este un sistem japonez de vindecare, bazat pe canalizarea prin mâini a energiei universale. Metoda reiki se bazează pe transferul energiei universale inepuizabile, cunoscută în lume sub denumiri diferite, aparținând diferitelor civilizații, numită ki în Japonia, prana în India, qi în China, mână în Polinezia, orenda în rândul indienilor americani.

Denumirea Reiki

A fost formulată de către Mikao Usui, prin unirea cuvintelor japoneze rei și ki.

Rei înseamnă dimensiune spirituală, suflet,spirit.

Ki înseamnă: forța energetică vitală, energie care curge prin tot ce este viu.

explicarea kanjiului reiki



ame – ploaie, fertilitate, binecuvântare din cer
utsuwa – recipient, corp uman, (forma arhaică – 口口口)
巫 miko – mediator feminin între cer si pamânt


气 kigamae, yuge – eter, vid, abur
米 kome – orez, 88 (in 88 de zile dintr-un bob de orez
rezultă orezul plantat, dezvoltat, recoltat, fiert, denotă
abundență, produs final)

viața maestrului

Mikao Usui, numit Usui Sensei de către studenții reiki din Japonia, s-a născut în satul Taniai, Yamaga, Japonia, în 15 august, 1865. provenind din familie veche și faimoasă de samurai, a fost crescut în mănăstire Zendo de la 6 ani, urmându-și studiile de liceu în Kyoto. A lucrat în domenii diverse, devenind funcționar public, jurnalist, asistent social, misionar shinto, consilier în reabilitarea prizonierilor de război, completându-și vocația în funcția de secretar al ministrului de externe și al comunicației, Shinpei Goto.

experiența reiki

Aflându-se în căutarea permanentă de a-și desavârșii condiția umană, s-a retras trei ani  într-o mănăstire din Kyoto, fără succes satisfăcător.   Maestrul îndrumător i-a propus o meditație severă, prin care un student aprofundează  noțiunea morții.    Prin această tehnică practicantul se pregătește  pentru o perioada de post și meditație, care ia sfârșit doar când scopul practicii a fost atins.    Usui Sensei s-a retras pe muntele Koriyama  pentru meditație și post.   După douăzeci și câteva zile, (nu e precizat mai exact) o lumina strălucitore l-a lovit în mijlocul  frunţii, şi pentru un timp, şi-a pierdut cunoştinţa. Validarea unei experiențe spirituale este un element cheie în învățătură budistă, (cum este de altfel în toate disciplinele spirituale tradiționale).    Primul său drum a fost la îndrumătorul spiritual din mănăstirea în care s-a retras, unde s-au discutat două puncte importante ale experienței: atingerea stării de satori sau stării de iluminare,  și o condiție neobișnuită a palmelor,  încălzirea acestora spontană și vindecarea părților dureroase ale corpului (fie propriul, fie ale altora), după o perioada de atingere.   Dacă el a atins condiția de Anjin Ryumei (stare de iluminare în terminologie japoneză), a rămas în taină lor.    Se precizează acest lucru, dar Usui Sensei nu a constuit dicuții sau învățătură în jurul acestei tematici. A fost un om modest, susțînând statutul de numărul doi în linia disciplinei reiki, având profundă dorința și certitudine, că se vor dezvoltă alte persoane mai desăvârșite  decât el.    Condiția rară dobândită a fost validată fiind un efect secundar al experienței profunde, un dar spiritual, pe care el a decis să îl împărtășească  altora. 

shin shin kaizen usui reiki ryoho

Astfel a fondat școala `Shin Shin Kaizen Usui Reiki Ryoho` (Asociație Educativă Pentru Îmbunătățire Corpului și a Minții), și a deschis un centru în Harajuku, Aoyama, Tokyo pentru a preda și a practică metodă spirituală de autovindecare reiki, în aprilie, în al 11-lea an al perioadei Taisho (1922).
În septembrie, în anul al 12-lea al perioadei Taisho (1923) a avut loc un cutremur devastator, urmat de un șir de incendii, cauzând un număr foarte mare de răni de arsură. ajutorul medical a fost insuficient. Usui sensei a ieșit cu practicanții între răniți și a oferit prim ajutor prin tratamente reiki, vindecand și salvând nenumărate vieți. Acesta a fost primul mare impact prin care s-a aflat eficientă tehnicii și prin care școală s-a răspândit peste noapte prin toată țara.
În 9 martie, anul 15 al lui Taisho, adică 1926, Usui sensei lasă în urmă sa instruiți 16 profesori/ maeștri instruiți , și mulți studenți reiki cu diferite grade. În 1927 profesorii lui i-au ridicat o piatră comemorativă, în cimitirul Jodo Su din templul Saihoji din Tokyo, în care se găsesc gravate în piatră o mare parte din aceste informații.


principiile reiki

arta secretă a invitării fericirii
medicamentul spiritual al tuturor bolilor
doar azi
nu te supăra
nu te îngrijora
fii recunoscător
fă-ți datoria
iubește-ți semenii

Afirmațiile/ Principiile Reiki nu au rol de rugăciune, sau mantra.
ele sunt principii de viață, care au rol de ghidaj zilnic.

Este benefic să le spunem dimineață și seară, înaintea unei terapii reiki, sau înaintea unui autotratament .